Kuchnia

Jedzonko

Pszenno-kukurydziana tarta z kurkami

Składniki:
120 g mąki kukurydzianej
szczypta soli
200 g mąki pszennej
1 jajko
160 ml wody
3 duże garście umytych, czystych, obranych kurek
2 łyżki masła
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
100 ml śmietany 36%
150 g szynki wiejskiej
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 łyżka świeżego tymianku

Przygotowanie:
- mąkę kukurydzianą, wodę i sól mieszamy w jednym naczyniu, tworzymy kulę i odstawiamy do lodówki na godzinę
- po tym czasie dodajemy jajko i mąkę pszenną i wyrabiamy na gładkie ciasto
- ciasto można rozwałkować, albo jak ja urywać kawałek po kawałku i układać w formie do tarty, razem z brzegami
- ciasto podpiekamy w piekarniku 5 minut w temperaturze 180 stopni
- na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i dusimy około 3-4 minut, pod koniec dodajemy cieniutko pokrojony ząbek czosnku i smażymy jeszcze 2 minuty
- wyłączamy, żeby troszkę przestygło i w tym czasie ubijamy jajka, dodajemy śmietankę, łączymy, dodajemy sól i pieprz - świeżo zmielone
- na podpieczoną tartę wykładamy podsmażone kurki, ukladamy zwinięte plastry szynki, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną
- pieczemy w 180 stopniach około 15 minut i posypujemy świeżym tymiankiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation