Kuchnia

kuchnia

placuszki serowo – jabłkowe

składniki na około 20 – 25 placuszków

4 jajka (osobno białka i żółtka)
18 dag mąki
40 dag startych na tarce jabłek (w oryginalnym przepisie poleca się kwaśne, ja wzięłam te, które miałam pod ręką)
20 dag śmietankowego twarożku (użyłam takiego w kostce, ale nadal śmietankowego)
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Żółtka mieszamy z mąką, jabłkami, serem, miodem i migdałami. solimy i doprawiamy do smaku cynamonem. jeśli wolicie słodsze placuszki, dodajcie więcej miodu lub podajcie placuszki z ulubionym dżemem. z białek ubijamy pianę, i delikatnie mieszamy z resztą ciasta.

placuszki smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręczniczkiem papierowym. na koniec posypujemy cukrem pudrem. zajadamy na ciepło lub na zimno.

smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation