Kuchnia

Kuchnia - kolacje

PotrawyRegionalne: TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM

Tarta z francuskiego tarte.

Najpopularniejsza potrawa kuchni francuskiej.
Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone.
Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu.

Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie.
Ja proponuję poniższe:

Ciasto:

20 dag mąki
10 dag masła
2-4 łyżki wody
szczypta soli

Nadzienie:

marchewki
brokuły
kukurydza
wędzony boczek
jeden pomidor
sery feta,mozzarella
3 jajka
szklanka śmietany
gałka muszkatołowa
oregano
tymianek
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Z mąki,masła i wody i szczypty soli zagniotłam ciasto,owinęłam je folią i na godzinę włożyłam do lodówki.
W tym czasie podgotowałam warzywa i
usmażyłam pokrojony drobno wędzony boczek.
Obrałam ze skórki i pokroiłam pomidora.
W miseczce roztrzepałam jajka,dodałam śmietanę, startą mozzarellę,fetę,(można ser pleśniowy)czosnek i przyprawy.
Dno i boki tortownicy posmarowałam masłem, wylepiłam ciastem,
ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnika
do 200 stopni na 10-15 minut


Następnie na upieczonym cieście rozłożyłam brokuły, marchewkę,boczek, pomidora,kukurydzę.
Zalałam wszystko wcześniej zrobionym sosem
z jajek i śmietany i serów.
Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam wszystko około 20 minut.
Oczywiście możecie użyć innych składników.
Ja będę komponować i próbować przyrządzać tarty z różnym nadzieniem
i na pewno nie omieszkam wam ich opisać.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation