Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gulasz z piersi z indyka, kuchnia węgierska
Składniki

600 g piersi indyka
3 łyżki mąki
1 marchewka
1 cebula
100 g kurek (mogą być mrożone)
po 2 łyżki masła i oleju
150 ml białego wytrawnego wina
100 ml mleka lub śmietanki
sól
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Marchew obieramy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki rozmrażamy, płuczemy, a większe sztuki kroimy na części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy warzywa oraz grzyby. Po obsmażeniu wyjmujemy i na tym samym tłuszczu smażymy mięso, często mieszając. Gdy indyk się zrumieni, dodajemy z powrotem jarzyny i kurki, dolewamy wino i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy mleko (lub śmietanę) wymieszane z łyżką mąki i dosmaczamy solą oraz pieprzem. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, ok. 15 min. Potrawę podajemy z ryżem lub kopytkami, posypaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation