Kuchnia

mufinki babeczki

Muffinki Szarlotkowe |

- dwie szklanki mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 jajko

- Szklanka mleka

- Szklanka cukru

- Opakowanie cukru waniliowego

- 3/4 szklanki oleju

- 1 jabłko

- około łyżeczki cynamonu.

KRUSZONKA:

- 25 dg masła

- 5 łyżek mąki

-4-5 łyżek cukru

Wszystkie składniki na kruszonkę wsypuję do miski, zagniatam i formuję kulkę którą następnie wkładam do zamrażarki.

Jabłko kroję w drobniutką kosteczkę i zasypuję cynamonem. Odstawiam. Makę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję jajko, mleko, cukier,cukier waniliowy i mieszam wszystko na gładką masę. Dodaję olej, mieszam. Wrzucam pokrojone jabłuszko i drewnianą łyżką mieszkam je z ciastem. Przekładam do foremek, lejąc ciasto do 2/3 wysokości i trę na wierzch wcześniej zamrożoną kruszonkę. Piekę przez 30-40 min w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation