Inne

Ciasta, desery

Sernik kawowo-kakaowy

Składniki na spód:

140 g ciastek digestive
50 g masła, o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


Ciastka rozdrobnić, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i kawą. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód, boków niczym nie smarujemy), na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać.


Składniki na masę serową:

750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
50 g masła (o temperaturze pokojowej)
1 i 1/4 szklanki cukru
4 duże jajka
pół szklanki śmietany kremówki (min. 30%)
50 ml likieru kawowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Śmietanę kremówkę lekko podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać twaróg i zmiksować. Dodawać cukier, dalej miksując (krótko). Wbijać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Do masy serowej dodać przestudzoną kremówkę, likier kawowy, przesiane przez sitko kakao i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować - krótko, tylko do połączenia się składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec przez godzinę w temperaturze 180ºC
Sernik pozostawić do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjąć do temperatury pokojowej, wystudzić. W formie włożyć do lodówki na 12 godzin.

Można podawać oprószony cappuccino.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation