Kuchnia

PYCHOTKA

Mazurek makowo- kokosowy - Przepis
Składniki:
Ciasto:
10 białek
1 szklanka cukru
½ kostki do pieczenia Kasia (125g)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
200g masła
3 łyżki mąki pszennej
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru
Do dekoracji:
wiśnie kandyzowane
migdały
Sposób przygotowania:
Kasię roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, dodać stopniowo przestudzoną Kasię, miksując dalej na najwyższych obrotach.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem.
Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo mąkę z makiem, mieszając tylko do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
Przygotować masę budyniową. Do jednej szklanki mleka dodać kokos, żółtko i mąkę. Dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, dodać wymieszane mleko z mąką i kokosem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło i cukier puder utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Ciasto przełożyć masą i dowolnie udekorować. (Ja posmarowałam górny blat cienką warstwą masy, a resztę masy dałam do środka).
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation