Kuchnia

eat

NESQUIK - CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I CHRUPKAMI

SKŁADNIKI:

( tortownica 20 cm )

CIASTO :

* mąka pszenna – 90 g

* masło – 80 g

* cukier – 150 g

* kakao – 40 g

* jajko – 2 szt

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM ŚMIETANKOWY:

* mascarpone – 300 g

* śmietana 36% – 150 ml

* biała czekolada – 120 g

POLEWA:

* mleko – 3 łyżki

* kakao – 3 łyżki

* masło – 100 g

* cukier puder – 3 łyżki

DODATKOWO:

* czekolada mleczna – ok. 50 g

* nesquik – ok. 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Do garnka wkładamy masło, cukier i kakao, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i roztrzepane jajka – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

KREM ŚMIETANKOWY:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy.

POLEWA:

Uwaga!

Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy!

W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Wrzucamy posiekane masło, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy przesiane kakao – wszystko razem dokładnie, energicznie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na spodzie tortownicy układamy czekoladowy blat, pokrywamy 3/4 części śmietankowego kremu.

Posypujemy garstką posiekanych kuleczek nesquik i przykrywamy drugim blatem.

Górę smarujemy resztą kremu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu oblewamy gorącą polewą i posypujemy posiekanymi kuleczkami nesquik wymieszanymi z posiekaną mleczną czekoladą.

Odstawiamy na ok. 30 minut.

Zajadamy!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation