Kuchnia

*** sałatki, surówki, pasty, pasztety

Sałatka z tuńczykiem i brokułami

kładniki
2 porcje

pół opakowania mieszanki sałat (u mnie ze szpinakiem i rukolą)
3 rzodkiewki
ok. 100 g tuńczyka w oliwie
1 kromka brioszki
1/3 brokuła
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz

Miodowy winegret:

4 łyżki oliwy (ze słoika lub z puszki po tuńczyku lub świeżej oliwy extra vergine)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz



Przygotowanie

Sałatę opłukać, osuszyć na ściereczce, wyłożyć na talerze. Dodać pokrojoną rzodkiewkę i kawałki tuńczyka. Brioszkę pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, dodać do sałatki.
Różyczki brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut, odcedzić na sitku. Ułożyć na sałacie i posypać tartym parmezanem. Wszystko doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. W miseczce wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation