Kuchnia

Desery

tartaletki z brzoskwiniami i bezą

Składniki:

125 g mąki
50 g masła chłodnego
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
Krem:

3 żółtka
50 gram cukru pudru
2 łyżki mąki
250 ml mleka
laska wanilii lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
6 połówek brzoskwiń
2 łyżki płatków migdałowych
W misce wymieszać mąkę, masło, cukier i sól, a gdy masa będzie jednolita dodać całe jajko. Dobrze zagnieść, gdy przestanie się lepić do rąk owinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować, wyciąć kółka, którymi następnie napełnić należy foremki. W każdej ponakłuwac ciasto, wyłożyć pergaminem, a na nim fasolą. Piec przez kwadrans w 180stopniach. Po upieczeniu przestudzić.

Krem:

Utrzeć w misce żółtka i 1/3 cukru na puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie. Mleko podgrzac mleko z pozostałym cukrem. Gdy zacznie się gotować, zalać nim masę jajeczną i energicznie mieszać, by nie było grudek. Masę ponownie przelać garnka i znowu doprowadzić do wrzenia, nadal mieszając. Gotować przez dwie minuty. Wymieszać dokładnie i odstawić do przestygnięcia.

Brzoskwinie pociąć na cieńkie paski. Babeczki napełnić kremem. Na krem położyć paski brzoskiwń i posypać płatkami migdałów. Piec przez 10 minut w 180 stopniach. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation