Kuchnia

coś do jedzonka bezglutenu

Ale Meksyk! - Chili con carne w tortilli

Składniki:
500 g mielonej wołowiny
jedna puszka pomidorów bez skórek
1 puszka czerwonej fasoli z puszki
1/2 dużej pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
1/2 dużej pokrojonej w kostkę żółtej papryki
1 mała drobno pokrojona papryczka jalapeno, bez gniazd nasiennych (jeżeli chcesz zaostrzyć smak możesz je pozostawić)
1 puszka kukurydzy z puszki
1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
1 pokrojona w kostkę cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 kostka bulionu wołowego
1 łyżeczka przyprawy chilli
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelnię wlej olej i rozgrzej, następnie wrzuć cebulę i zeszklij na złoto, dodaj przyprawy: czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano. Smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodaj zmieloną wołowinę i smaż mieszając od czasu do czasu.

Gdy mięso się już zarumieni dodaj pomidory z zalewą (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać 250 ml bulionu wołowego i dopraw solą oraz pieprzem.

Teraz przykryj i gotuj przez 20 - 25 minut. Dodaj paprykę i gotuj pod przykryciem, aż papryka zmięknie, od czasu do czasu mieszając (około 20 mniut). Na koniec dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę i pozostaw wszystkie składniki razem jeszcze chwilę na ogniu aby przeszły smakami.

Podawaj na gorąco.
gotowe
Porcja dla 4 osób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation