Inne

desery

Krem „Bounty” na kanapki | Domi w kuchni
Masa kokosowa:
50g wiórków kokosowych
30g białej czekolady dobrej jakości (jak zwykle użyłam niemieckiej)
50ml słodkiej śmietanki 30%
50ml mleka
30g masła

Masa czekoladowa:
50g mlecznej lub gorzkiej czekolady
25ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżeczka masła






W garnuszku umieścić połamaną czekoladę, wlać śmietankę, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masa się rozpuści. Wstawić masę do lodówki.

W czasie, kiedy czekoladowa masa stygnie wziąć drugi garnuszek i dodać do niego wszystkie składniki na masę kokosową. Gotować całośc około 10 minut, cały czas powoli mieszając, aż kokos trochę zmięknie.

Słoiczek wyparzyć i nałożyć do niego połowę masy kokosowej, rozłożyć równomiernie masę czekoladową, wstawić na 10 minut do lodówki, po czym czynność powtórzyć dopełniając słoiczek do końca.

Krem przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation