Kuchnia

Mazurkowo

Mazurek cytrynowy | Smakołyki Bereniki

Składniki:

CIASTO
150g mąki pszennej
75g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)KREM CYTRYNOWY
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
80ml soku z cytryny (z 1-2 cytryn)
100g masła
100g białej czekolady

KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA
skórka obrana z 1 cytryny (nie wykorzystamy całej do dekoracji)
125ml wody
120g cukru

płatki migdałów do dekoracjiWykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek, przykleić go do ciasta, tworząc wysoki rant
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, ponownie schłodzić przez 30-40 minut
- schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto pozostawić do ostygnięciaKREM CYTRYNOWY
- do rondelka wbić jajka, dodać sok i skórkę z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając
- do ciepłej mieszanki dodawać po kawałku zimne masło, cały czas mieszać, gdyż masa zacznie dość szybko gęstnieć i może przywierać do dna- podgrzewać krótko, aż masa zgęstnieje, zdjąć z palnika, jeśli masa nie jest gładka, można przetrzeć ją przez sitko
- do gorącej masy dodać kawałki białej czekolady, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego kremu
- krem lekko ostudzić, co jakiś czas mieszając
- na kruchy spód wylać krem cytrynowy, wyrównać i pozostawić do zastygnięcia
- gdy krem zastygnie, udekorować mazurek pokruszonymi płatkami migdałów i kandyzowaną skórką cytrynową
KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA
- cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki
- ze skórki odciąć białą część, resztę skórki pociąć na niezbyt długie paski
- pokrojoną skórkę zalać wrzątkiem, gotować 10-15 minut, odcedzić
- do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i przełożyć odcedzone skórki cytrynowe- gotować na małej mocy palnika, aż większość wody wyparuje, powstanie dość gęsty syrop, a skórki staną się szkliste
- ważne jest, by nie gotować skórek za długo, gdyż po ostygnięciu mogą całkiem stwardnieć
- skórki wyjąć z syropu, ułożyć w odstępach na kratce (tak, by syrop mógł swobodnie spłynąć), pozostawić na kilka godzin do wyschnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation