Kuchnia

UCZTA BARBARY

Zapiekany ryż z jabłkami + cynamonowe nadzienie - Przepis - Smaker.pl


Składniki

3 saszetki białego ryżu
1/2 l mleka
1/2 l wody
32 g cukru waniliowego
2 kg jabłek prażonych
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
180 g śmietany 18 %

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Ryż gotujemy w wodzie oraz mleku. Wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy ok. 20 minut aż ryż będzie gotowy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę ryżu, nakładamy równą warstwę jabłek prażonych, kolejną warstwę ryżu. W misce mieszamy ze sobą cukier trzcinowy, cynamon oraz śmietanę. Gdy powstanie jednolita masa to nakładamy ją na ryż. Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation