Kuchnia

Raclette

Raclette warzywny, z szynką długodojrzewającą i łososiem wędzonym

porcja dla 8 osób
200 g sera gomser lub raclette
100 g sera gruyere
100 g mozzarelli
100 g sera lazur
cukinia
kilka pieczarek
marchewka
papryka
cebula
kilka ząbków czosnku
papryczka chilli
szczypior, natka pietruszki i/lub koper
100 g szpinaku
100 g pomidorków cherry
1 kg ziemniaków
200 g szynki długodojrzewającej, np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
100 g wędzonego łososia w plastrach


Gomser pokrój na plasterki, pozostałe sery w kostkę. Posiekaj: szczypior, natkę, koper, czosnek, papryczkę chilli. Cukinię, pieczarki, marchewkę i cebulę pokrój na plasterki. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki na ćwiartki lub połówki. Szpinak umyj i dokładnie osusz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Dla dzieci proponuję ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki.

Na płycie grillowej i płycie kamiennej układaj: cukinię, pieczarki, marchewkę, cebulę i paprykę. Grilluj na maksymalnej mocy (pozycja 6).

Każdy biesiadnik może nakładać sobie na patelenkę wybrane produkty. Na dnie najlepiej jest kłaść liście szpinaku – wtedy po upieczeniu łatwiej będzie zsunąć zawartość patelenki na talerz. Na liściach można układać czosnek i chilli. Na to ser, warzywa i szynkę lub łososia. Kiedy zawartość patelenki jest już przypieczona tak, jak lubisz, zsuń ją na talerz. Obok ułóż ziemniaka w mundurku. Danie jest gotowe do konsumowania, a patelnia gotowa do nałożenia kolejnej porcji :) Przy miłej rozmowie, w miłym towarzystwie wystarczyła nam jedna patelenka na osobę. A że osób było u nas 8, to i wyboru innego nie było ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation