Kuchnia

Raclette

Raclette z polędwiczkami w pomarańczowej marynacie

Raclette z polędwiczkami w pomarańczowej marynacie

polędwiczki wieprzowa
ziemniaki
brokuł
rukola
sałata lodowa
pomidory
cebula zwykła i czerwona
szczypior
natka pietruszki
Marynata do mięsa:

5 łyżek oliwy
skórka starta z połowy pomarańczy
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy
Baza:

szklanka śmietany 30%
2 jajka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Mięso umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Lekko rozbij je tłuczkiem, najlepiej wkładając po jednym plastrze do woreczka foliowego. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. W dużej misce lub w worku strunowym wymieszaj mięso z marynatą i wstaw na pół godziny do lodówki. Wyszorowane ziemniaki ugotuj w mundurkach. Brokuł podziel na różyczki i gotuj przez jedną minutę. Rukole i sałatę umyj i wysusz. Pomidory pokrój w kostkę, cebule w plasterki, szczypior posiekaj, z natki oderwij liście. Składniki bazy zmiksuj i przelej do dzbanuszka. Wszystkie przygotowane składniki ułóż obok naczynia do raclette.

Włącz urządzenie i ustaw maksymalne grzanie. Na płycie do grillowania układaj mięso. Warzywa podpiecz na płycie kamiennej. Uczestnicy przyjęcia mogą nakładać na patelenki grillowane mięso i warzywa i polewać je bazą z dzbanka. Tak przygotowany zestaw trzeba podpiec, a następnie przełożyć na talerz i dołożyć ziemniaki, sałatę i pomidory.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation