Kuchnia

słodkości

PEŁNOWARTOŚCIOWE CZEKOLADOWO-KOKOSOWE PANCAKE’SY
Składniki na pancake’sy:
– 1 całe jajko
– 2 białka jaj
– 30g jogurtu greckiego light
– 40g mąki ryżowej
– 20g mąki kokosowej
– 10g gorzkiej czekolady (70-90%)
– do dosłodzenia: stevia/ ksylitol/ słodzik

Polewa:
– 50g jogurtu greckiego light
– 10g odżywki białkowej (u mnie smak kokos)
– szczypta gorzkiego kakao

Składniki na naleśniki (z wyjątkiem czekolady) dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dosładzamy według gustu. Czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy w kawałkach do przygotowanej masy.
Na rozgrzanej patelni spryskanej sprayem do smażenia lub posmarowanej małą ilością innego tłuszczu formujemy dowolnej wielkości pancake’sy – mi wyszły 2 większe.
Smażymy je pod przykryciem aż się zetną i przewracamy na druga stronę. 2-3 dodatkowe minuty i gotowe.
Wszystkie składniki na polewę dokładnie mieszamy i dodajemy do pancake’ów. (ja gorzkie kakao posypałem na wierzchu, można je również wymieszać z jogurtem).
Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation