Kuchnia

może by coś zjeść...

Kuchnia z widokiem na ogród: Pulpeciki w młodej kapuście. Lekkie wiosenne danie.
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/pulpeciki-w-modej-kapuscie-lekkie.html

Składniki
Na pulpety
- 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki wieprzowej )
- 1 jajko
- 2 łyżki cebulki prażonej Fanex
- 1 łyżka kaszy manny
- duży ząbek czosnku
- szczypta majeranku
- sól
- olej
Na kapustę
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- łyżka masła
- pół pęczka koperku
- pół łyżeczki czosnku mielonego
- szczypta majeranku
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Mięso mielone przekładam do miseczki, dodaje do niego całe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, prażoną cebulę, kaszę mannę, majeranek i sól. Mieszam najpierw łyżką, a potem dokładnie wyrabiam rękoma na jednolitą masę. Z masy formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, smażę pulpeciki na rumiano ze wszystkich stron. Gotowe zdejmuję z patelni i odstawiam w ciepłe miejsce.
Kapustę szatkuję, paprykę kroję w paski, cebulę w kostkę. W dużej, głębokiej patelni roztapiam łyżkę masła dodaję do niego cebulę i paprykę, lekko duszę. Dodaję kapustę i dolewam dosłownie pół szklanki gorącej wody. Mieszam.Kiedy kapustka jest już na wpół miękka dodaję do niej posiekany koperek, czosnek, majeranek i szczyptę soli. Wszystko mieszam, na wierzchu kapusty układam pulpeciki, patelnię przykrywam pokrywką i całość jeszcze chwilkę duszę na niewielkim ogniu do miękkości kapusty. Podczas duszenia zawartość patelni delikatnie mieszam, aby smaki się połączyły.
Tak przygotowana kapustka, może stanowić samodzielne danie, jednak najlepiej smakuje podana z dodatkiem młodych ziemniaczków :)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation