Kuchnia

KUCHNIA

Szakszuka z papryką i kiełbasą

Składniki
1 - 2 porcje

2 pomidory (lub pół puszki pomidorów)
1/2 łyżki masła lub oliwy extra vergine
1/2 małego ząbka czosnku
100 g papryki (użyłam żółtej)
60 g kiełbasy (użyłam wiejskiej)
sól i świeżo zmielony pieprz
przyprawy: po szczypcie oregano i kminu rzymskiego
2 jajka
do podania: bazylia

Przygotowanie

Przygotować świeże pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, podsmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę oraz kiełbasę, chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojone pomidory lub krojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, oraz przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez dalszego mieszania (wówczas całość odpowiednio się zredukuje - szybciej odparuje sok z pomidorów a pomidory zachowają swoją strukturę; jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).
Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić je solą. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywą i gotować jeszcze przez około 3 minuty lub do czasu aż białka będą ścięte. Posypać listkami bazylii, podawać z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation