Kuchnia

chlebek nasz powszedni

Przepis na chałkę z kruszonką – na słodko
Chałka z kruszonką

Składniki:

500 g mąki przesianej przez sito
50 g świeżych drożdży
3 żółtka
jajo od szczęśliwej kury
250 ml mleka 3,2 proc.
50 g masła
50 g cukru
skórka z pomarańczy

Kruszonka:

100 g mąki
100 g cukru
100 g zimnego masła

Przygotowanie:

Z tej proporcji wychodzą dwie duże chałki. Mleko podgrzej do temperatury pokojowej. Drożdże rozetrzyj razem z łyżką cukru. Dodaj dwie łyżki mąki oraz podgrzane mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby się połączyły. Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut. Pamiętaj, aby przykryć ściereczką.

W rondelku rozpuść masło. Następnie odstaw, aby przestygło. Do dzieży miksera daj jajko i 3 żółtka. Następnie, za pomocą rózgi rozbełtaj, dodając pozostały cukier. Ubijaj, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zaczyn przelej do dzieży miksera (drugiej), dodaj przesianą przez sito mąkę i zacznij mieszać za pomocą końcówki w kształcie haka. Następnie dodaj masę jajeczną oraz masło. Wyrabiaj do czasu aż składniki połączą się w jedną masę. Przykryj czystą ściereczką i ostaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat kuchenny oprószony mąką, podziel na cztery kulki i uformuj wałki na długość blachy do pieczenia. Blachę wyłóż papierem a piekarnik nagrzej do 180 st. C. Wałki przełóż na blachę i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód chałki. Chałkę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

Kruszonka: do miski przełóż masło, mąkę oraz cukier. Za pomocą rąk połącz ze sobą składniki aż powstanie kruszonka przypominająca kaszę manną.
W kuchni DDTVN: chałka z truskawkami
Przepisy kulinarne
W kuchni DDTVN: chałka z truskawkami
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę (więcej)
Chałka nie musi być słodka

Czytaj więcej na: https://dziendobry.tvn.pl/a/przepis-na-chalke-z-kruszonka-na-slodko-i-wytrwanie?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation