Kuchnia

Dania główne

6. Świąteczny Indyk
Święta bez indyka to nie święta, przeważnie jest mięso pieczone, ale niekoniecznie. Proponuję przygotować wersję gulaszową. Delikatne mięso z indyka z warzywami oraz aromatycznymi przyprawami, na pewno każdemu zasmakuje.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg fileta z indyka
• Olej do smażenia
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 4 ogórki kiszone
• 500 g przecieru pomidorowego
• ½ szk. wody
• 1 kostka rosołowa
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• ½ łyżeczki ziół prowansalskich
• 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
• ½ łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę, czosnek obieram, kroję na połówki.
3. Marchew obieram, kroję w plasterki.
4. Papryki myję, usuwam nasiona i kroję w paseczki.
5. Ogórki kroję na mniejsze kawałki.
6. Warzywa przekładam do blendera i miksuję 2 minuty.
7. Warzywa przekładam do garnka, dodaję mięso, wlewam przecier pomidorowy, wodę, kostkę rosołową, ziele angielskie, listki laurowe i doprawiam ziołami prowansalskimi, papryką słodką, cynamonem, cukrem, pieprzem oraz solą. Wszystko razem gotujemy 20 minut.
8. Danie gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation