Kuchnia

wypieki

Pieczona owsianka z jabłkiem i cynamonem
Składniki

jabłko – 1 sztuka – 120 g;
mleko spożywcze 2% tł.- 2/3 szklanki – 160 g;
płatki owsiane górskie – 1 szklanka – 110 g;
jogurt naturalny – 2- 3 łyżki – 40 g;
cukier – 4 łyżeczki – 20 g;
jaja kurze – 1 sztuka – 56 g;
cynamon – 1/3 łyżeczki – 1 – 2 g.

Sposób przygotowania

Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie talarki.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Do dużej miski przełóż: jajko, płatki, otręby, cukier, mleko, jogurt i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotowaną masę przełóż do foremek i na wierzchu ułóż plasterki jabłka. Tak przygotowane owsianki piecz przez 35 minut w tem. 180 st. C.
Gotowe owsianki odstaw do ostygnięcia. Możesz podawać je np. z jogurtem naturalnym.

Czas przygotowania: 50 minut.
Liczba porcji: 2 – 3 porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation