Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Placek królewski
Miodowo-budyniowe ciasto, gości na moim stole od wielu lat.

Miękkie, puszyste i lekkie. Nie przesłodzone.

Chociaż, wykonaniu trzeba poświęcić sporo czasu,

to ciasto jest tego warte :)







Składniki:

Ciasto z miodem

30 dkg mąki
15 dkg margaryny
1 łyżka śmietany
1/2 szkl. cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część umieścić w blaszce (32x24 cm) i piec w temp. 180C, ok 12-15 min, do ładnego złotego koloru.

Biszkopt

4 jaja
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wmieszać składniki suche. Piec w temp. 170C

ok 40 minut.



Masa budyniowa:

3/4 l mleka
3 łyżki cukru+cukier waniliowy
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3łyżki mąki pszennej
1 kostka masła

Masło i część mleka zagotować, resztę zmiksować z mąkami i cukrem i dodawać do gotującego mleka. Gorącym budyniem przekładać placki.

kolejność :

placek miodowy+masa+biszkopt+masa budyniowa+placek miodowy

Ciasto można przycisnąć deseczką i pozostawić ją na jakiś czas, wtedy warstwy ładnie się połączą.

Wierzch ciasta ubrać dobrowolnie, ja pomazałam polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation