Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki ostrej przyprawy do kurczaka
szczypta oregano
szczypta rozmarynu
szczypta tymianku
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 brokuł
400 g makaronu penne rigate (pióra)
600 ml mleka
75 g masła
4 żółtka
1 kostka rosołowa drobiowa
75 g mąki pszennej
1,5 łyżki cukru
sok z połówki cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
150 g mozzarelli w kostce lub startej


Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy przyprawą, oregano, rozmarynem tymiankiem solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie skwierczeć dodajemy kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będą widoczne różowe kawałki mięsa.

Brokuła dzielimy na małe różyczki i płuczemy. Wrzucamy go na wrzącą, lekko posoloną wodę na ok. 3 minuty. Po tym czasie cedzimy i przelewamy zimną wodą.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Mleko, masło, żółtka, kostkę mąkę i cukier wrzucamy do garnka, wstawiamy na mały ogień i mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Przygotowanie sosu trwa ok. 10-15 minut, po tym czasie powinien się zagęścić. Gdy sos będzie gotowy dodajemy do niego sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową.

Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy kurczaka, makaron oraz połowę sosu i mieszamy. Następnie na wierzchu układamy brokuły, zalewamy resztą sosu i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.

Z podanych składników wychodzi 6 porcji zapiekanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation