Kuchnia

Przepisy

Potrzebujesz: 115 g miękkiego masła, 1 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z limonki, 1 łyżeczkę soku z limonki, 2 duże jajka, 1 szklankę mąki, 1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli, 1 cytrynę pokrojoną w cieniutkie plasterki

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Mikserem ubij masło, 2/3 szklanki cukru, skórki z cytryny i limonki. Masa powinna być lekka i kremowa. Dodaj soki z cytryny i lemonki oraz jajka. Ubij.

Zmniejsz obroty na niskie i stopniowo dodawaj mąkę z solą. Ciasto przelej do małych foremek na muffiny. Piecz przez około 15 minut - aż ciastka będą złote.

W międzyczasie, w małym rondelku wymieszaj 2/3 szklanki wody, 2/3 szklanki cukru. Gotuj przez około 5 minut - aż cukier rozpuści się. Dodaj plasterki cytryny i zwiększ ogień. Gotuj aż skórka zrobi się przezroczysta, a syrop zagęści, czyli przez około 5 minut.

Wykałaczką zrób dziurki w ciepłych babeczkach. Każdą polej syropem cytrynowym i odstaw do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation