Kuchnia

Przepisy

Zupa z pieczonych buraków z serem feta.

Z 1 produktu (buraka pieczonego) kilka potraw Emotikon smile
Będziesz potrzebowała do zupy tylko 6 buraków, jeżeli chcesz zrobić więcej dań za jednym razem to odpowiednio dołóż ich do piekarnika.

1) Zupa z pieczonych buraków - najpierw ugotowałam rosół, odlałam 2 szklanki do garnka i rozcieńczyłam z wodą. Do piekarnika włożyłam 6 średnich buraków, piekłam przez 1,5h (dlatego polecam włożyć więcej za jednym razem i zrobić inne dania - oszczędność czasu do podstawa u mamy Emotikon smile
Gdy ostygły obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i włożyłam do garnka, doprawiłam ziołami prowansalskimi, odrobiną chilli i solą morską. Gotowałam przez 15 minut i całość zblendowałam.
Nałóż do miski zupę i pokrój w kosteczkę ser feta.
Gwarantuję, że zupę zjedzą nawet dzieci Emotikon smile

2) surówka z pieczonych buraków - jak ostygną obierz ze skórki, zetrzyj na grubym oczku na tarce, dopraw solą, cytryną, kminkiem i octem.
* wersja dla dzieci - bez kminku ale z tartym surowym jabłkiem
Polecam z mięsem - można taki obiad zrobić na 2 dni

3) sałatka z pieczonymi burakami i jabłkiem - 2 buraki pokroić w kostkę, 1 jabłko w kostkę, ser feta, 1 łyżka rodzynek i skropić octem. Sałatkę należy jeść bez innych węglowodanów

4) carpaccio z pieczonych buraków - 2 buraki obrane ze skórki pokroić w cienkie plasterki, 1 figę obrać i pokroić, garść orzechów włoskich posiekać, posypać startym parmezanem, skropić octem i oliwą.
Polecam na romantyczną kolację z partnerem - pycha
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation