Kuchnia

Babeczki

Jesienne babeczki z żurawiną!

Skład:
ok. 250 g świeżych żurawin + 2-3 łyżki cukru

250 g mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

125 ml mleka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g rozpuszczonego masła
175 g cukru pudru

1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do miski o średniej wielkości. Żurawinę dokładnie myjemy i oprószamy cukrem.

2. W mikserze ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę, stopniowo zmniejszamy prędkość i dodajemy jajka oraz mleko. Zawartość wyjmujemy z miksera i łączymy za pomocą dużej łyżki pozostałe składniki, czyli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na końcu dodajemy żurawinę. Wszystkie składniki powinny być dobrze wymieszane.

4. Rozgrzewamy piecyk do 180 C stopni. Nakładamy ciasto do foremek i wkładamy do pieca. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation