Kuchnia

Kulinaria

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

To wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z obfitą warstwą masy z mascarpone i kremówki.

Jeśli dodatkowo masę śmietanową udekorujecie świeżymi truskawkami lub malinami ciasto będzie jeszcze odświętniej wyglądać i smakować.

Ciasto:
* 1 szklanka mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 100 g startej na tarce mlecznej czekolady
* 1/3 szklanki kakao
* 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1/2 szklanki maślanki
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 2 szczypty soli

Warstwa śmietanowa:
* 250 g mascarpone
* 300 ml kremówki (36%)
* 1,5 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
* 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki ciasta (oprócz wody) umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się. Następnie dodajemy wodę i miksujemy jeszcze pół minuty.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut (lub jeśli po tym czasie patyczej wbity w środek ciasta wychodzi mokry, to trochę dłużej).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy masę śmietanową. Mascarpone, kremówkę i cukier umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy (początkowo na niskich obrotach, ponieważ będzie chlapać, później jednak na najwyższych obrotach) do czasu aż masa będzie sztywna - sztywniejsza niż sama ubita śmietana. Masę wykładamy na ciasto i posypujemy gorzką czekoladą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation