Kuchnia

Kulinaria

Składniki:

250 g ananasa z puszki, odsączonego,
250 ml (1 szklanka) mleka,
60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremówki,
skórka starta z 1/2 cytryny,
3 duże jajka, rozdzielone + 4 białka,
75 g (1/2 szklanki) mąki,
100 g (1/2 szklanki) cukru,
2 łyżki masła

Sos (nie robiłam)

250 g ananasa z puszki, odcedzonego,
50 g (1/4 szklanki) cukru,
1 łyżka creme de cassis (lub innej nalewki z czarnej porzeczki),
2 łyżki cukru pudru,
oliwa do wysmarowania kokilek.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 170 st. C. Wysmarować oliwą 6 kokilek. Włożyć ananasa do rondla, postawić na duzym ogniu i ogrzewać przez 1-2 minut, aż sok całkiem odparuje. Zmiksować na gładko. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia mleko, śmietankę i skórkę z cytryny. Ubić w rondlu 1 jajko i 2 żółtka z mąką i cukrem. Wlewać powoli mieszaninę mleka i śmietanki, cały czas ubijając. Gotować, nie przerywając ubijania, na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia, wmieszać masło i pozostałe żółtko, wystudzić. Dodać zmiksowanego ananasa i wymieszać. Ubić białka na sztywno, połączyć delikatnie z ananasową masą. Przełożyć do kokilek. Piec około 20 minut, aż suflety wyrosną i lekko zbrązowieją.

Sos:

Zmiksować na gładko 3/4 ananasa z cukrem, resztę pokroić w kosteczkę. Wlać nalewkę do zmiksowanego ananasa, wsypać pokrojonego, wymieszać. Oprószyc suflety cukrem pudrem, podawać ciepłe z ananasowym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation