Kuchnia

Kuchnia

Pizza z mozzarellą i oliwą czosnkową :)

Składniki, 8 porcji, dla około 3 - 4 osób:

Ciasto: składniki, wykonanie i pieczenie jak w tym przepisie.

Farsz:

• 1,5 szklanki tartego sera (Parmezan, Pecorino, Bursztyn lub inny twardy ser długo dojrzewający)
• 1,5 szklanki tartej mozzarelli
• dużo posiekanej natki pietruszki do posypania

Oliwa czosnkowa:

• 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 125 ml (1/2 szklanki) oliwy extra vergine
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz i dodatkowo pieprz seczuański


Przygotowanie:

Przygotować ciasto jak w tym przepisie. Połączyć wszystkie składniki oliwy czosnkowej w miseczce, odstawić. Połączyć oba rodzaje sera. Rozwałkowywać kolejno ciasto na cienkie placki, skrapiać oliwą czosnkową i nakładać mieszankę serów. Piec przez 8 minut na złoty kolor. Posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation