Kuchnia

Przepisy

Rogaliki dyniowe z cynamonem


składniki na 24 rogaliki:
250 g mąki pszennej + do podsypywania (użyłam poznańską 500)
125 g zimnego masła
250 g dyni (obranej i bez pestek)
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
ew. gorzka czekolada
Dynię zetrzeć na drobnej tarce.
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem do otrzymania "kaszy". Dodać dynię. Zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na godzinę (można dłużej) do lodówki.
Można również włożyć do malaksera mąkę z masłem, posiekać, dodać dynię i malakserować aż zacznie się tworzyć kula. Zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (z termoobiegiem, bez do 190).
Cukier wymieszać z cynamonem.
Schłodzone ciasto podzielić na trzy części. Z każdej rozwałkować koło o wymiarach 26 - 28 cm. Ciasto trochę się klei, podczas wałkowania wymaga podsypywania mąką. Posypać cukrem z cynamonem, wgnieść trochę ręką. Pokroić ostrym nożem na 8 części. Wyjdą mniej więcej trójkąty. Każdy zwijać poczynając od krótszego boku w rulonik. Powstałe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonem. Piec w ciepłym piekarniku ok. 12 - 15 minut. Upieczone ciasteczka są wyraźnie ciemniejsze niż surowe.
Można też włożyć do każdego rogalika (przed zwinięciem) dwie kosteczki gorzkiej czekolady.

http://tarzynkowo.blogspot.com/search/label/dynia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation