Kuchnia

Przepisy

Paprykarz z makrelą

Składniki:

1 wędzona makrela
2 czerwone chili
1 cebula
100 g ryżu, u mnie avorio
2 łyżki oliwy z oliwek
400 ml rybnego bulionu
100 ml sosu chili, gęsty
2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka przecieru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Oczyść chili z ziaren i pokrój w cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę i chili na oliwie prze 2 minuty, po czym dodaj ryż. Kiedy ryż zaczyna błyszczeć wlewaj partiami bulion, cały czas mieszając podobnie jak w risotto.
Kiedy ryż jest już gotowy dodaj przecier, obydwa chili sosy, dopraw solą, pieprzem, octem i pietruszką. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchni. Ostudź.
Obierz makrelę ze skóry i ości i wymieszaj z ryżem. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, aby smaki się przegryzły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation