Kuchnia

Obiadowe♥

Składniki

700 g - mąki pszennej
mąka do podsypania
100 g - cukru pudru
1 łyżeczka - sody oczyszczonej
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
1 łyżka - przyprawy do piernika
2 łyżeczki - kakao
400 g - miodu
150 g - masła
1 - jajko
Lukier
2 - białka
szczypta soli
2½ szklanki - cukru pudru

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać. Masło roztopić, połączyć z miodem, zestawić z ognia. Gdy masa przestygnie, dodać sypkie składniki oraz jajko. Wyrobić. Gdy ciasto stanie się jednolite, przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki na całą noc.

Po tym czasie podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na grubość 3-4 mm (stolnicę podsypać mąką). Wyciąć gwiazdki – przynajmniej 3 różne wielkości. Zrobić też małe kuleczki, które posłużą jako czubki choinek. Ułożyć na blasze i wstawić na 10-15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C, i piec na złoty kolor.

Przygotować lukier. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrwalić cukrem (można dodać do smaku szczyptę kwasku cytrynowego).

Z upieczonych gwiazdek zrobić choinki – sklejając je lukrem od największej do najmniejszej.

Tak przygotowane piernikowe drzewka mogą zdobić świąteczny stół, ładnie zapakowane będą świetnym, słodkim prezentem pod choinkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation