Kuchnia

*** masterchef na obcasach ;)

Ryba pieczona w papilotach z cukinią, pomidorami i ajvarem

Składniki
4 porcje

100 g (1 woreczek) brązowego ryżu
2 łyżki sosu sojowego
ok. 500 g filetów z dorsza, sandacza, soli lub halibuta
1 łyżeczka suszonego tymianku + opcjonalnie 1 łyżka świeżych listków
oliwa extra vergine
4 łyżki ajvaru (pasta z pieczonej papryki, gotowa lub własna z tego przepisu) + opcjonalnie szczypta chili
1 mała cukinia
1 pomidor
świeża bazylia lub oregano


Przygotowanie

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wysypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyciąć 4 większe kawałki z papieru do pieczenia. Na jednej połowie każdego z arkuszy położyć ryż, na wierzchu ułożyć po kawałku ryby doprawionej solą, pieprzem, tymiankiem i wysmarowanej oliwą. Wierzch posmarować ajvarem (opcjonalnie wymieszanym z chili).
Przykryć plasterkami cukinii i pomidora, doprawić warzywa solą, pieprzem, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą. Zawinąć paczuszki, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation