Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort tiramisu
Składniki:

biszkopt

6 jajek w temp. pokojowej
200 g cukru
140 g mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa tiramisu

4 żółtka
4 łyżki cukru
500 g mascarpone

ponadto:

ok 20 podłużnych biszkoptów (u mnie czekoladowe)
2/3 szklanki mocnej kawy
1/3 szklanki likieru amaretto lub kawowego
3 łyżki kakao

Sposób wykonania:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru. Miksować do momentu, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna i błyszcząca. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąki i zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia.

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170C. Masę wylać do tortownicy. Wyrównać i wstawić do piekarnika.

Piec ok 40 minut. Przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka. U mnie po tym czasie był jeszcze wilgotny. Piekłam w sumie 45 minut.

Biszkopt wystudzić. Zimny podzielić na 3 krążki.

Przygotować krem : W małym garnuszku zagotować 2 szklanki wody. Garnek zdjąć z ognia i umieścić na nim szklaną miskę z żółtkami ( tak by dno nie dotykało wody). Wsypać cukier. Miksować ok. 8 minut, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta i biała. Zdjąć miskę z garnka i miksować kolejne 4 minuty. Masa powinna trochę zgęstnieć.

Mascarpone krótko zmiksować. Do serka dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać. Następnie króciutko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Przygotować nasączenie.

Pierwszy blat nasączyć ok 10 łyżkami kawy. Posypać 1 kopiastą łyżką przesianego kakao. Odłożyć 2 łyżki masy, a pozostałą podzielić na dwie części.

Pierwszą część masy wyłożyć na kakao i delikatnie rozsmarować. Czynność powtórzyć na drugim blacie. Trzeci blat nasączyć i rozsmarować odłożoną na początku masą. Całość obsypać kakao.

Jeden koniec biszkoptów odcinać, od wewnątrz smarować dowolnym dżemem. Przyklejać do zewnętrznej strony tortu.

Całość obwiązać wstążką.

Wstawić na godzinę do lodówki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation