Inne

aaaa

Składniki na 10 babeczek:
125 g masła
110 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
170 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki syropu z kwiatów bzu czarnego
250 g rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki (nie obieramy)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu (w tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na wypiek). Dodać skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i syrop z kwiatów bzu czarnego, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać rabarbar i jednym ruchem wymieszać.

Przygotować formę do muffinów/babeczek. Wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić równo pomiędzy 10 papilotek. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki syropu z bzu czarnego
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki, w razie konieczności dodając więcej cukru lub syropu.

Dodatkowo:
kwiaty bzu czarnego
garstka posiekanych pistacji

Babeczki polukrować. Posypać posiekanymi pistacjami i udekorować kwiatkami bzu czarnego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation