Inne

aaaa

Quiche z wedzona makrela, koperkiem i pomidorkami

3 lyzki swiezego mlodego szpinaku
3 jajka
180 g ciasta francuskiego, cienko rozwalkowanego
1/3 szklanki smietany slodkiej
2 lyzki swiezego posiekanego koperku
jeden ugotowany batat, pokrojony w kostke (opcjonalnie)
pieprz
sol
2 pomidory, pokrojone w osemki
2 lyzki potartego sera
jeden filet wedzonej makreli, ok. 80 g

1. W misce rozklocamy jajka i laczymy je z serem, smietana, pieprzem i sola.
2. Na dno formy wykladamy rozwalkowane ciasto francuskie, robimy to bardzo dokladnie. Forme z ciastem wkladamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy na zloto-brazowy kolor.
3. Forme z ciastem wyjmujemy, studzimy krotko i wykladamy na wierzch: pokrojone pomidorki, pokrojona w kawaleczki makrele, szpinak, bataty, posiekany koperek.
4. Calosc zalewamy masa jajeczna, ktora przygotowalismy w misce.
5. Forme z quiche wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na okolo 25-30 minut az wierzch sie lekki zrumieni i zetnie. Podajemy na cieplo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation