Kuchnia

W mojej kuchni rządzę JA!

Tagine z suszonymi śliwkami i migdałami | Dancing With Camels

Czego potrzebujesz?

- 0,5 kg kurczaka lub żeberek
- kilka łyżek oliwy
- 1 kg cebuli
- 5 łyżek cukru
- 2 paczki mielonego cynamonu albo 100 g miodu
- łyżeczka pieprzu
- paczuszka suszonych śliwek (najlepiej bez pestek)
- paczuszka migdałów
- 2 łyżki ziaren sezamu

Cebulę kroimy w krążki i wrzucamy na tagine. Na to mięso i całość dusimy na małym ogniu. W garnku gotujemy suszone śliwki z cynamonem i cukrem. A w oddzielnym rondelku migdały. Wodę z migdałów zlewamy i teraz śmiało możemy obrać je ze skórki. Wrzucamy je na patelnię i podsmażamy razem z sezamem, aż całość lekko się zrumieni. Kiedy mięso w taginie będzie już miękkie, polewamy je śliwkami z cynamonem. A na wierzch wysypujemy migdały z sezamem.

Podawać oczywiście na jednym talerzu i bez sztućców.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation