Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Fasolka po bretońsku


500g fasoli jaś karłowy
250g kiełbasy
125g boczku
140g koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 łyżki oliwy
majeranek
lisc laurowy
sól
pieprz


Fasolę opłukać i zalać wodą na ok. 12h.
Po namoczeniu zmienić wode i ugotowac z dodatkiem listka laurowego.
W czasie goowania fasoli poszatkowac cebulę, kiełbasę oraz boczek w kosteczkę i zeszklic na patelni z odrobiną oliwy.
Kiedy fasowa będzie miękka, przełozyć zawartość patelni do rondla i gotowac na małym ogniu, dodając koncentrat pomidorowy.
Doprawić majerankiem, sola i pieprzem.

--------------------------------------------

Fasolka po bretońsku

Składniki: 500 g fasoli, 300 g kiełbasy, 150 g wędzonki - może być ogonówka, 100 g przecieru pomidorowego, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka mąki, majeranek, cząber, sól, pieprz, mielona papryka.

Przygotowanie: Fasolę moczymy, przez co najmniej dwie godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. W trakcie gotowania można dołożyć kawałek wędzonki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, kroimy również wędzonkę oraz kiełbasę i smażymy na oleju. Dodajemy do gotującej się fasoli. Doprawiamy przecierem pomidorowym, majerankiem, mieloną papryką, posiekanym i utartym z odrobiną soli czosnkiem, ewentualnie cząbrem. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Na tłuszczu: pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki smażymy mąkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolę, przyprawiamy potrawę solą i pieprzem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation