Kuchnia

Kulinaria

Schab w sosie chrzanowo-żurkowym
Składniki (na 2 porcje, 1 porcja ok. 250 kcal):

2 plastry schabu (po ok. 100 g każdy)
1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
3 kopiaste łyżeczki chrzanu ze słoika
150 ml żurku z butelki
3/4 szklanki wody
sól, pieprz

Przygotowanie:

Plastry schabu solimy i oprószamy pieprzem, odstawiamy na około pół godziny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Obsmażamy plastry schabu z każdej strony na złoto. Następnie dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu razem ze schabem około 5 minut. W wodzie rozrabiamy tarty chrzan i żurek, wlewamy na patelnię. Dusimy po przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody, a gdyby sos był zbyt rzadki, przed podaniem odparowujemy go. Dopiero na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z purée ziemniaczanym.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation