Kuchnia

Kulinaria

gotujemy rodzinnie
Składniki na 2 sztuki (obiad dla 4 – 6 osób):
- 2 szkl. mąki
- ½ szkl. ciepłego mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki oregano
- 1 jajko
- 500 gram pieczarek
- 1 cebula
- ok. 12 parówek dobrej jakości (najlepiej 92% mięsa)
- ok. 15 dag żółtego sera
- ketchup lub sos pomidorowy

W lekko podgrzanym mleku rozpuścić dokładnie cukier, drożdże i łyżkę mąki. Zaczyn odstawić do momentu, aż zacznie rosnąć. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, masło, sól, oregano, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Połowę ciasta wyłożyć na papier do pieczenia obficie posypany mąką i cienko rozwałkować. Papier z rozwałkowanym plackiem przełożyć na blachę z piekarnika.
Kilka centymetrów od zewnętrznej krawędzi placka ułożyć okrąg z parówek przeciętych na pół.
Można położyć na nich po plasterku żółtego sera. Brzegi placka zawinąć tak, aby przykryć parówki. Każdy kawałek parówki przekroić na środku i parówki ustawić pionowo.
Płaski środek placka posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym. Ułożyć na nim połowę pieczarek, które wcześniej były pokrojone i usmażone wraz z cebulą (posolone i popieprzone). Pieczarki posypać startym żółtym serem (połową).
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na ok. 30 minut.
Z drugiej części składników zrobić tak samo drugą porcję.
Podawać z sosem czosnkowym czy pomidorowym i z sałatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation