Kuchnia

Kulinaria

Zapiekanka z brokułami

500 g pomidorów
1 brokuł
makaron penne (lub inny krótki) (300 g)
3 jajka
śmietanka kremówka (200 ml)
2 szalotki
2 łyżki oliwy
Cheddar tarty (100 g)
Parmezan tarty (100 g)
masło
sól i pieprz

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na parze. Ugotować makaron w wodzie z 1 łyżką oliwy. Szalotki posiekać, usmażyć na 1 łyżce oliwy. Wymieszać kremówkę z roztrzepanymi jajkami. Dodać cheddar i łyżkę parmezanu. Wymieszać dodając szalotkę. Doprawić solą i pieprzem (powinno być dość słone, bo brokuł gotowany na parze).

Do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wsypać warstwę makaronu, na wierzchu ułożyć pomidory, potem brokuły i znów makaron, pomidory, brokuły. Polać śmietanką z serem. Posypać parmezanem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation