DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

KURCZAK - Udka w marynacie z miodu i musztardy -Składniki, 4 porcje:


Składniki
4 porcje

8 podudzi (pałek) kurczaka
natka pietruszki

Marynata

125 ml płynnego miodu
4 łyżki musztardy dijon
4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól i pieprz

Przygotowanie

Ostrym nożem naciąć każde podudzie, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.
Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie podudzia, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć mięso z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.

Propozycja podania

opiekane ziemniaczki / sałata z winegretem i pokrojonymi pomidorami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation