DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Roladki z tortilli | AniaGotuje.pl

Składniki:

3 placki z tortilli pszennej
200 g serka kremowego serka typu Philadelphia
250 g szynki w plasterkach - 9 plasterków
140 g sera w plasterkach - 9 plasterków
100 g ogórków, konserwowych - 2 sztuki
kilka liści sałaty zwykłej lub lodowej
pół małej czerwonej papryki
mały pęczek szczypiorku

Rolada z tortilli

Przygotuj sobie trzy większe placki pszenne. Moje placki miały 24 cm średnicy i z jednej strony były wcześniej grillowane.

Placki wysmaruj dość grubo kremowym serkiem typu Philadelphia. Możesz też użyć dowolnego kremowego serka serka śmietankowego z dodatkiem chrzanu, czy też koperku. Ja użyłam tym razem serka Almette z ogórkiem i ziołami. Ponieważ opakowanie miało pojemność 150 gramów, to dołożyłam też 50 gramów serka mascarpone. Możesz też użyć dowolnego innego kremowego serka: Tartare, Philadelphia, Ostrowia, Turek.. Jeśli masz zwykły serek kremowy śmietankowy a chcesz, by roladki miały wyraźniejszy smak, to możesz serek wymieszać wcześniej z płaską łyżeczką chrzanu lub musztardy ze słoiczka.

Na każdy placek wyłóż też odrobinę siekanego szczypiorku. Możesz też użyć koperku lub natki pietruszki.

Na warstwę serka wyłóż plasterki szynki wieprzowej lub drobiowej oraz plasterki żółtego sera. Ja wybrałam pyszny ser żółty królewski - podpuszczkowy, dojrzewający. Zarówno szynkę jak i ser polecam zakupić już pokrojone w plasterki. Będzie wygodniej i łatwiej rozdzielić je i ułożyć na plackach z tortilli.

Na szynkę i ser wyłóż kilka liści sałaty maślanej lub lodowej. Możesz też użyć liści szpinaku baby. Ogórki konserwowe pokrój wzdłuż i ułóż na tortilli tak, jak na zdjęciu. Tak samo zrób z papryką. Ogórki możesz zastąpić papryką konserwową, zaś świeżą paprykę np. świeżym ogórkiem. Całość możesz dodatkowo oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Gotowe tortille zwijaj powoli w ścisły rulon.

Zwinięte tortille można przekroić na pół lub na 4 kawałki albo tak jak ja, na mini roladki. Takie mini roladki są idealne jako szybka przekąska na przyjęcie.

Roladki można przed podaniem schłodzić w lodówce. Nie jest to jednak konieczne. Jeśli obawiasz się o to, że roladki się otworzą podczas np. nakładania ich na talerz, to możesz w każdą sztukę wpić wykałaczkę. W wystający patyczek wbij wówczas np. czarną lub zieloną oliwkę lub mini pomidorki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation