DIY - zrób to sam

Gotowanie i pieczenie

Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym - przepis - PrzyslijPrzepis.pl


Składniki:

200 g mąki pszennej
400 g mąki pszennej do pizzy (00)
1 jajko
2 żółtka
200 ml letniego mleka
60 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
¾ łyżeczki soli
150 g roztopionego letniego masła
2 łyżki oleju

Nadzienie:
mięso z małego kurczaka, na którym ugotowaliśmy rosół
ugotowane warzywa z rosołu np. 2 marchewki, pietruszka i część selera
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
2-3 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup (wg uznania)
1 łyżeczka vegety

Na wierzch:
1 małe roztrzepane jako
2 łyżki mleka
tabasco lub inna ostra pasta
siemię lniane do posypania (możemy zastąpić np. sezamem itp.)
.
Sposób przygotowania:

Nadzienie:
Ugotowane mięso z kurczaka i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy. Wyrabiam ręką do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy wg smaku. Warto nadać wyrazisty smak.
Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, dodajemy mleko i dosypujemy tyle przesianej mąki, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym, jak rozczyn podwoi swoją objętość, przelewamy go miski z przesianą pozostałą mąką. Dodajemy pozostałe składniki za wyjątkiem masła. Zagniatamy, starając się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Po ok. 2-3 minutach dodajemy roztopione letnie masło. Ponownie wyrabiamy do momentu, aż będzie odstawać od miski i ręki. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na stolnicę lub na matę, uprzednio uderzając ręką w ciasto, aby je odpowietrzyć. Ciasto dzielimy na równe części, na tyle ile wielkości chcemy mieć bułeczek i w zależności jakiej. Proponuję 12-16 sztuk.
Porcję ciasta lekko rozciągamy na dłoni, nakładamy po łyżce nadzienia, a następnie zlepiamy formując kulkę lub podłużną bułeczkę.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonego mąką.
Bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możemy do jajka dodać kilka kropelek tabasco lub zrobić kropkę na każdej bułeczce. Posypujemy siemieniem ziarnami. Formę wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie góra-dół na 160 stopni C.
Pieczemy ok. 30 min. do czasu aż bułeczki będą lekko złote. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation