Kuchnia

Kulinaria

Składniki:

1 mała cukinia
5 łyżek kaszy kuskus
2 plastry pomidora
pół szklanki startego sera gouda
sól, pieprz
kilka posiekanych orzechów piniowych lub włoskich lub pistacji
przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka lub najlepiej około łyżeczki przyprawy do makaronów z błonnikiem (są tam suszone pomidory, czosnek, cebula- cały potrzebny mix).
2 plastry sera pleśniowego


Cukinię przerawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy gąbczasty środek, solimy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy kaszę, do której dodajemy przyprawy, sól i ewentualnie łyżkę oliwy. Tak przygotowaną kaszę wkładamy do cukinii, posypujemy serem, kładziemy przekrojone na pół pomidory, posypujemy orzechami i układamy plastry sera pleśniowego. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut, aż cukinia zmięknie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation