Kuchnia

Kulinaria

Rustykalny torcik szpinakowy
Składniki na farsz:
- 300 gram szpinaku
- 350 gram serka ricotta
- 100 gram startego twardego żółtego sera
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Świeży szpinak zalać wodą, zagotować i od tego momentu gotować 3 minuty. Dobrze odcedzić, przełożyć na patelnię, podgrzać do odparowania resztek wody, dodać czosnek, przyprawy, ricottę i jajko. Całość dobrze wymieszać, a na koniec dołożyć starty żółty ser. Zostawić do ostygnięcia. (w przypadku mrożonych liści szpinaku, należy od razu wrzucić je na patelnię i podgrzewać do odparowania wody. Dalej sposób postępowania, taki sam, jak opisany).

Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej typ. 500
- 2 duże łyżki masła
- 1 jajko
- 200 ml gorącej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka oregano
- bułka tarta
Do mąki z solą i oregano dodać gorącą wodę i dobrze wymieszać widelcem lub łyżką, aby się nie oparzyć. Dołożyć masło i jajko. Całość dobrze wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Połowę ciasta schować pod odwróconą do góry dnem miską, aby nie wysychało, a drugą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać bułką tartą w miejscach, gdzie będzie farsz, czyli na środku oraz po okręgu, w połowie odległości między środkiem a brzegiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation