Kuchnia

Słodkości

Ciasto:

6 jajek (oddzielić żółtka od białek)
150 g drobnego cukru do wypieków
115 g mąki pszennej
25 g ciemnego kakao
40 g masła, roztopionego i wystudzonego

Krem:

1 żółtko
20 g wody (2 łyżki)
120 g zagęszczonego, słodzonego mleka
200 g masła
10 g ciemnego kakao
1 cukier wanilinowy

Glazura:

55 g brzoskwiniowego dżemu, przetartego przez sitko

Polewa:

60 g gorzkiej, ciemnej czekolady
60 g masła


Wykonanie;

Żółtka utrzeć na puszysty, jasny krem z połową cukru podanego w przepisie na ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać drugą połowę cukru, połączyć z żółtkami delikatnie mieszając łopatką. Mąkę przesiać z kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, pod koniec dodać masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką, wyłożyć ciasto, piec w 180°C z termoobiegiem, 30 minut. Dobrze wystudzić, przekroić na trzy części.

Żółtko na krem wymieszać z wodą, dodać mleko, podgrzewać w kąpieli wodnej do zgęstnienia, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem wanilinowym, dodawać po łyżce wystudzoną masę, ucierać, na końcu dodać przesiane kakao.

Na polewę roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.

Ciasto przełożyć kremem, wierzch i boki posmarować dżemem brzoskwiniowym, całość oblać polewą, schłodzić przed krojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation