Kuchnia

Naleśniki, placki, gofry

Składniki:

1 bardzo duża (lub 2 mniejsze) cukinie
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół cebuli
2 jajka
ok. 5-6 łyżek mąki
1 duży ząbek czosnku
posiekany świeży koperek, szczypiorek, bazylia lub natka – wg preferencji
ok. 1 płaska łyżeczka soli morskiej
ok. pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Cukinie dokładnie myjemy. Odcinamy oba końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie cukinie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, jogurt, mąkę i ok. jedną garść posiekanego koperku lub innego zioła. Wyciskamy ząbek czosnku. Solimy i pieprzmy. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek. Nakładamy po łyżce ciasta, spłaszczamy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placki z cukinii można jeść na ciepło i na zimno.

Jeśli chcemy uzyskać wersję ze zdjęcia – kładziemy na każdy placek małą łyżeczkę jogurtu naturalnego, następnie nakładamy wędzonego łososia lub inną wędzoną rybę (np. makrelę czy pstrąga) i posypujemy placki świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation