Kuchnia

Kuchcikowo $

Stek z tuńczyka

Składniki na 2 porcje:
2 dwucentymetrowej grubości steki z tuńczyka
2 łyżki oleju z prażonych ziaren sezamu
około 3/4 szklanki białego sezamu
około 1/4 szklanki czarnego sezamu
kilka łyżek oleju do smażenia
sól, pieprz
ryż, lub makaron z zielonym pesto do podania
Wykonanie

Tuńczyka umyć, osuszyć, posolić i posypać pieprzem. Za pomocą pędzla posmarować steki olejem sezamowym, umieścić na kilka minut w lodówce.
W między czasie ugotować ryż lub makaron.
Na płaskim talerzu wymieszać biały i czarny sezam. Obtoczyć w nim tuńczyka (nie zapominając o brzegach).
Na patelni rozgrzać olej (na dużym ogniu). Smażyć z obu stron aż sezam się zrumieni. Swoje steki smażyłam na średnim ogniu dość długo, gdyż bałam się, że z powodu sporych rozmiarów środek będzie surowy. W efekcie tuńczyk okazał za mocno wysmażony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation